Kasvojenlävistäjiä ja paukkupommeja kasvissyöjäfestivaaleilla

Alkuun varoitus, että osa kuvista on raakoja ja saattaa järkyttää…

 
Phuketissa vietettävä kasvissyöjäfestivaali on yhdeksän päivää kestävä värikäs tapahtuma. Juhlaa vietetään syys-lokakuun vaihteessa yhdeksäntenä kuuna kiinalaisen kalenterin mukaan. Tarkkaa alkuperää juhlalle ei tiedetä, mutta sen uskotaan tulleen saarelle malariaa sairastavan esiintyvän kiinalaisoopperaryhmän mukana.

Yhdeksän päivän aikana muut juhlijat pukeutuvat kokovalkoisiin vaatteisiin, joista on tullut tunnusmerkki lihan, siipikarjan, merenelävän ja maitotuotteiden kieltäytymiselle. Ravintolat, jotka tarjoavat kasvisruokaa, ilmoittavat siitä keltaisella lipulla, mihin on kirjoitettu punaisella ”je”. Näitä lippuja liehuu ravintoloiden ja katukeittiöiden edessä, mutta myös paikoissa missä otetaan osaa festivaaleihin.

Kiinalaisyhteisön mukaan kieltäytyminen lihasta ja muista nautintoaineista yhdeksäntenä kuuna uudenkuun ja täydenkuun välissä, auttaa heitä saavuttamaan hyvän terveyden ja mielenrauhan.

Kulkue alkoi paraatikulkueella, jonka jälkeen tulivat musiikkia soittavat autot. Kulkueeseen osallistui monenikäisiä juhlijoita, lapsista vanhuksiin. Kulkue oli jaettu erilaisiin teemoihin ja uskomuksiin. Suuremmat miesryhmät kantoivat korkea-arvoisempiaan ja pienemmät neljän hengen ryhmät kantoivat kivisiä patsaita.

Se jälkeen tuli käsky kyykistyä tuleville osallistujille. Nämä miehet kirjaimellisesti heiluivat miekkojen kanssa ja huusivat kiinaksi. Jos et mennyt kyykkyyn, kuten muutama länsimaalainen turisti ei mennyt, tulivat he naaman eteen riehumaan ja luultavaksi eivät saaneet kehuja kiinaksi. Uskon, että meidän täytyi kyykistyä, koska he kuvastivat suursotureita, joita piti kunnioittaa.

Mah song tai tuttavallisemmin ม้าทรง ovat juhlijoita, jotka ovat antaneet jumalten sielujen omistaa heidän kehonsa. Mah tarkoittaa hevosta thai –kielellä, ja nimi mah song viittaa siihen, kuinka jumalien sielu käyttää näiden ihmisen kehoja. Ainoastaan naimattomat ja perheettömät miehet ja naiset voivat tulla mah songiksi. Temppelissä heitä valmistellaan monilla rituaaleilla tulevaan juhlaan.

Eikä hämmennys vielä siihen loppunut, kun tulivat ensimmäiset lävistäjät. Miehet ja naiset oli lävistäneet poskiaan ja kieliään kaikenlaisilla välineillä, muun muassa miekoilla, aseilla, pöytälampuilla ja kukilla. Kasvot ovat heille yleisin paikka lävistää, mutta osa lävistää myös käsiään neuloilla ja ongenkoukuilla. Tukijoukot pitävät haavat puhtaina ja auttavat kantamaan esineitä, jotka ovat lävistetty kasvojen läpi. Uskotaan, että lävistetyt henkilöt eivät tulle kipua, koska he ovat jonkin sortin transsissa.

Perinteiden mukaan lävistysten tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta jumalille ja esi-isille. Lävistyksen osoittavat omistautumista heidän uskomuksilleen ja transsille. Syvällinen käytös voi jatkua viikkojenkin jälkeen, mutta useasti kuitenkin juhlija ilmentää rauhallisuuttaan ja tarkkuuttaan päivilleen kunnes juhlat on juhlittu.

Meno oli hullua ja hieman pelottavaa näin ensikertalaiselle. Kulkue aluksi oli miellyttävää katsottavaa, kunnes mattaripommit paukkuivat ihmisten jaloissa. Ihmiset heittelivät pommeja ympäriinsä ja savua levitettiin pyyhkeillä. Haju oli kamala ja näkyvyys osittain huono.

Kulkue jakoi ihmisille siunattua ruokaa ja vettä sekä rukousnauhoja. Itse sain osuuteni sattumoisin nauhaan ja teejuomaan. Kuvasin kulkuetta lähellä paikallisia, jotka myös tarjosivat saamiaan karkkejaan.
Temppelissä oli lisäksi muutakin ohjelmaa koko viikolle, muun muassa hiilillä kävelyä ja korkeiden tikkaiden kipuamista ilman turvavarusteita.

Kymmenen sääntöä festivaaleille osallistuvalle

 1. Puhdistaudu huolellisesti festivaalien ajan
 2. Puhdista keittiön ruokailuvälineet ja käytä niitä erikseen heidän kanssa, jotka eivät osallistu juhlaan
 3. Käytä valkoisia vaatteita koko juhlan ajan
 4. Käyttäydy hyvin ja vastuullisesti
 5. Älä syö lihaa
 6. Älä harrasta seksiä
 7. Älä käytä päihteitä
 8. Henkilö, jolla on suruaika, ei tule osallistua juhlaan
 9. Raskaana olevat naiset eivät saa katsoa yhtään rituaalia
 10. Naiset, joilla on kuukautiset eivät saa osallistua rituaaleihin

 

– Minna-Mari –

2 vastausta artikkeliin ”Kasvojenlävistäjiä ja paukkupommeja kasvissyöjäfestivaaleilla

 1. Ensimmäisenä kiinnostuin otsikosta, erottui edukseen. Varoitustekstin kohdalla ajatukseni olivat lähinnä juujuujoopajoo- tasoa, kunnes näin itse kuvat ja täytyy kyllä sanoa, että tyhjentäviä otoksia on saatu tallennettua! Mielestäni kuva voi olla tyhjentävä ainoastaan hyvällä tavalla, mielenkiintoinen postaus, elävää ja pysäyttävää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *